12 fördelar hybridkontor har jämfört med sina konkurrenter

Det finns en anledning till att stora företag och organisationer som Microsoft, Spotify och Karolinska Institutet satsar stort på hybrida arbetsplatser och distansarbete. Förutom att det är en allt viktigare konkurrensfördel är det också ett sätt att öka medarbetarnas välmående och produktivitet.

Trenden med hybridkontor är här för att stanna. Funderar ditt företag på om det är värt jobbet att göra förändringen? Det korta svaret är JA (även om det så klart finns en hel del att ta i beaktande innan man tar steget). Här listar vi 12 fördelar med den hybrida arbetsplatsen – både för medarbetare och arbetsgivare.

  1. Viktig konkurrensfördel vid rekrytering

    Coronapandemin gav miljontals människor chansen att smaka på distansarbete – och vi gillar det. 9 av 10 som jobbade hemifrån under pandemin uppgav i en undersökning 2021 att de ville fortsätta med det även efter pandemin. Och där befinner vi alltså idag. Att som arbetsgivare kunna visa att ni satsar på att vara en hybrid arbetsplats och låter era medarbetare jobba hemifrån är ett allt viktigare argument både för att behålla och rekrytera rätt medarbetare.

  2. Mindre stressade medarbetare

    Hybrida arbetsplatser hjälper dina medarbetare att få ihop livspusslet. Småbarnsföräldrarna får möjlighet att hämta tidigt på förskolan och nattsuddarna kan ta sovmorgon om de vill. Underskatta inte heller fördelarna med att kunna sätta på en tvättmaskin eller ha en gryta stående på spisen under dagen. En ökad flexibilitet i när man utför sitt arbete skapar en mer inkluderande arbetsplats eftersom det gör att alla kan planera mer utifrån sina egna individuella förutsättningar.

    Viktigt att komma ihåg är dock att en hybrid arbetsplats också kan öka risken för isolering och digital stress. Som arbetsgivare gäller det att tänka igenom hur riskerna kan minimeras och förebyggas.

  3. Större frihet och flexibilitet för de anställda

    Mot eftermiddagen ökad vind och risk för nederbörd. Men utanför fönstret skiner solen precis NU – varför inte ta tillfället i akt och åka och bada? Hybrida arbetsplatser ger ökade möjligheter att prioritera det som ger energi.

  4. Minskad pendlingstid och transportkostnader

    Hybrida arbetsplatser minskar kravet på att ta sig till och från arbetsplatsen, vilket får positiva effekter på privatekonomin, eftersom inte lika mycket pengar behöver läggas på transporter. Minskad pendlingstid ger dessutom medarbetarna mer fritid.

  5. Ökad produktivitet

    När dina medarbetare kan lägga upp arbetet efter vad som passar var och en bäst, kommer produktiviteten öka. Att jobba hemifrån ger större möjligheter att koncentrera sig och jobba fokuserat, då arbetet inte hela tiden avbryts av frågor från kollegor eller någon som vill ha sällskap till kaffeautomaten.

  6. Minskat behov av stora kontorsytor

    Ett hybridkontor behöver inte vara lika stort som ett kontor där alla ska vara på plats och behöver egna rum eller skrivbord. Det finns alltså potential att “downsiza” kontoret.

  7. Ökade möjligheter att investera i medarbetarna och deras kompetens

    Minskade kostnader för kontorsytor gör att pengar istället kan användas till att utbilda och öka kompetensen bland medarbetarna.

  8. Friskare medarbetare

    Friskare medarbetare gynnar både dem själva och företaget. Om man kan arbeta hemifrån kan man sova längre, eller på andra tider, och även äta bättre. Till exempel visar forskning vid Högskolan i Gävle att de som jobbar hemifrån sover mer. Sömnbrist är ett stort samhällsproblem och att mer tid för sömn ger positiva hälsoeffekter är väl känt.

  9. Bättre möjligheter att behålla kompetens

    Ska en av dina nyckelpersoner flytta till Långtbortistan? Har ni en hybrid arbetsplats kan hen utan problem jobba kvar. Detsamma gäller om medarbetaren ska flytta till grannkommunen, om man bara behöver vara inne på kontoret ett par dagar i veckan är chansen större att man accepterar ett lite längre pendlingsavstånd.

  10. Minskad klimatpåverkan med färre affärsresor

    När allt fler möten kan tas digitalt och detta uppmuntras av arbetsgivaren finns inte längre någon anledning att resa land och rike runt för möten. Många affärsresor idag sker med flyg, så med en hybrid arbetsplats har företag stora möjligheter att minska sitt klimatavtryck.

  11. Tydligare roller och ansvarsfördelning

    Hybrida arbetsplatser kräver mer av cheferna och deras förmåga att leda. För att arbetet på hybridkontor ska kunna fungera krävs det att chefer är tydliga med ansvarsfördelningen och vad som förväntas av medarbetarna.

  12. En större pool att rekrytera ur

    Att medarbetarna finns i kontorets geografiska närhet för att kunna jobba på plats blir inte längre en nödvändighet. Plötsligt får ni hela världen som potentiell rekryteringsbas. Om ditt företag väljer en hybridmodell där medarbetarna ska vara på plats en del av tiden kommer du fortfarande att bredda ditt upptagningsområde, då den arbetsformen kan passa för människor som har längre pendlingsavstånd.

Checklista för att skapa en bra hybrid arbetsplats

Det finns alltså mycket som talar för att övergå till en hybrid arbetsplats. Innan ni som företag tar steget till hybridkontor finns det dock en hel del saker ni behöver ha koll på. Ladda ner vår kostnadsfria checklista och använd som ett stöd i ert arbete.

Om ni vill ha hjälp i er övergång till hybridkontor finns vi här. Min Byrå är den enda HR-experten i Jämtland som stöttar små- och medelstora företag i hela medarbetarresan med rekrytering, HR-tjänster och utbildning.

 

Detta får du lära dig i checklistan

Hur ni kan arbeta med företagskultur och VI-känslan även när ni inte är i samma rum, vad som krävs i ledarskapet och risker ni kan behöva diskutera. 

Nästa
Nästa

Rekrytera med psykometriska personlighetstester