REKRYTERING

Att rekrytera medarbetare inleder den medarbetarresa ditt företag ansvarar för, där varje del är viktig och påvisar din företagskultur. Hur du genomför rekryteringsprocessen sprider bilden av ditt företag. Alla kandidater du träffar under rekryteringen tar del av ditt varumärke och kan dela det vidare.

Att genomföra en bra och effektiv rekrytering är viktigt för framgångsrik matchning mellan företagets behov och den kompetens som en utvald kandidat har. Men det är också en intensiv process där ni står i rampljuset; från rekryteringsannons och intervjuer till återkoppling och introduktion. En kandidat du tackar nej till kan mycket väl bli en viktig kund i framtiden.

På Min Byrå i Jämtland ser vi rekryteringsprocessen som ett skyltfönster för ditt företag. Håll koll på rekryteringens alla faser så att du kan planera för dem och genomföra processen på rätt sätt.

Rekryteringsprocessen är början på medarbetarresan

Rekrytering ingår i medarbetarresan

Rekrytering ingår i medarbetarresan

Begreppet medarbetarresa har du redan stött på i den här texten. Det innebär att dina anställda är ambassadörer för ditt företag genom hela sin anställning, från rekrytering till anställningens avslut. Se på den här tiden som kontinuerlig tillväxt och utveckling för dina anställda, precis som du önskar för ditt företag. Att rekrytera kostar i både tid och pengar så gör det du kan för att dina anställda ska vara stolta medarbetare. Det har ditt företags rykte och ditt arbetsgivarvarumärke allt att vinna på.

Rekrytering med tillhörande onboarding ingår i medarbetarresans inledande fas, men kom också ihåg din offboarding. Att behöva säga upp medarbetare, eller hantera medarbetare som själva säger upp sig, är en viktig del av medarbetarresan som markerar avslut.

Är du nyfiken på att lära dig mer ska du läsa våra inlägg om onboarding eller svåra samtal.

Tips för en lyckad rekryteringsprocess

Vi har skrivit ned våra bästa tips för att lyckas med din nästa rekrytering.

Lagar och regler vid rekrytering

Om du är i behov av rekrytering bör du ha koll på omständigheter och situationer hos nuvarande anställda. Om det finns medarbetare som ofrivilligt jobbar deltid, som blivit omplacerade eller som på annat sätt är berättigade företräde, har du som arbetsgivare en skyldighet att agera så att din befintliga arbetsstyrka blir kvar i anställning. Till exempel kan det handla om att en person som jobbar deltid men som vill öka sin arbetsomfattning går före en nyanställning enligt lagen. Stäm alltid av med resten av organisationen innan uppstart av en rekryteringsprocess.

Det kan finnas fler regelverk att förhålla dig till beroende på vilken bransch du verkar inom och tjänsten du ska rekrytera till. Vi på Min Byrå i Jämtland kan hjälpa dig med lagar och regler vid rekrytering och vad som gäller i er situation.

Från behovsanalys till kravspecifikation i en rekryteringsannons

Behovsanalys

En rekryteringsprocess börjar med en ordentlig behovsanalys. Vilken kompetens behövs? Involvera de som berörs av rekryteringen: från ledare till medarbetare. Det är viktigt med samsyn i behovsanalysen för en lyckad rekrytering med rätt person på rätt plats för fler vinklar och svar på samma fråga. Inkludera befintliga medarbetare i behovsanalysen, och hur nyrekryteringen kan bidra till en arbetsgrupp med mångfald för att utveckla företaget. Vilken kompetens behövs för tjänsten sett till uppgifter, utifrån branschen och för att bidra till att företagets visioner och mål uppnås?

Arbetsanalys

Efter utförd behovsanalys skapas en arbetsanalys som listar vad den kommande nyanställningen ska klara av. Vilken kunskap behövs för rollen, vilka specifika uppgifter ingår – inklusive ansvarsområden - vilka resurser behövs för tjänsten och under vilka omständigheter. Och till sist: vilka mål ska denna person jobba mot?

Kravspecification

En kravspec, eller kravspecifikation, är en arbetsanalys kombinerad med information om företaget och var i organisationen rollen är placerad. Det ska vara tydligt för en utomstående vad som krävs för tjänsten utifrån utbildning, erfarenhet, kunskap och personliga egenskaper samt meriterande kriterier. Kravspecifikationen utgör underlaget till rekryteringsannonsen.

Så går rekryteringsprocessen till hos Min Byrå

På Min Byrå i Jämtland jobbar vi med fyra steg i rekryteringsprocessen. Från att definiera behov och skapa en kravprofil, till all administration i ansökningsprocessen och förintervjuer. Vi matchar också kandidaternas personlighetstyper mot kravprofil i Alva Labs som görs ett tidigare skede. I ett ytterligare steg hjälper vi till med intervjuer, referenstagning och bakgrundskontroll inför att rätt kandidat väljs ut. Efter en månad och sex månader hörs vi igen för avstämningar och för att säkerställa att rätt kandidat hamnat på rätt tjänst.

Vi lämnar sex månaders garanti på våra rekryteringar, och du betalar bara för varje utfört steg i processen. Det ger dig mer frihet att genomföra din rekrytering, och skulle något hända längs vägen så sitter du inte fast i en långdragen rekryteringsprocess.

Läs mer om vårt rekryteringserbjudande här.