Misskötsamhet & Utredningsärenden

Misskötsamhet & Utredningsärenden

Arbetsrättsligt kan misskötsamhet sammanfattas som att en anställd handlar eller beter sig på ett sätt som bryter mot anställningsavtalet.

Misskötsamhet

Arbetsrättsligt kan misskötsamhet sammanfattas som att en anställd handlar eller beter sig på ett sätt som bryter mot anställningsavtalet. Anställningsavtalet är den överenskommelse som görs i samband med att en person accepterar erbjudandet om att arbeta hos arbetsgivaren, där vissa saker regleras i lagar, regler och kollektivavtal, medan andra saker förutsätts. Till exempel förutsätts att den anställde utför det arbete som arbetsgivaren behöver få gjort, mot att lön betalas ut vid givna tidpunkter under året.

Som chef, i rollen som arbetsgivare och verksamhetsföreträdare, har du ansvar för att verksamheten samt den organisatoriska och sociala arbetsmiljön fungerar. Du ansvarar för att kontinuerligt följa upp att dina anställda följer anställningsavtal, lagar och regler, att de anställda bidrar till att nå verksamhetsmålen samt att de bidrar till en god organisatorisk och social arbetsmiljö.

Som chef måste du agera så snart du kan i misskötsamhetsärenden. Tydliggör vad som är misskött, att misskötsamheten inte är accepterad, utred orsaken till misskötsamheten, sätt in nödvändiga åtgärder och följ upp åtgärderna regelbundet. Ju förr du tar tag i misskötsamheten, desto enklare är det att komma tillrätta med det för dig, den anställde och verksamheten. Min Byrå kan stötta dig i hela eller delar av den process som följer av misskötsamheten.

Utredningsärenden

Kränkningar eller trakasserier är inget man som arbetsgivare ska acceptera. Om en anställd skulle utsättas för kränkningar finns Min Byrå som oberoende part genom delar eller hela utredningsprocessen. En kränkande särbehandling kan leda till ohälsa hos de som drabbats eller till att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö. 

Kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier är beteenden som är oönskade och ovälkomna av den som blir utsatt. Det är den som blir utsatt som avgör vad som är oönskat, ovälkommet eller kränkande. Det betyder inte alltid att det är kränkande särbehandling, trakasserier eller sexuella trakasserier.

Ibland kan det som har hänt inte passa in i de begreppen, vilket är en anledning till att händelser ska utredas. Min Byrå har stor erfarenhet av att hålla utredande samtal för att hitta orsakerna till problemen. Du som arbetsgivare tar del av resultatet och genomför åtgärderna själv eller tar hjälp av Min Byrå.

Jessica Flodin Min Byrå Östersund

Kontakta mig

Behöver du hjälp eller stöttning i HR-frågor? Tveka inte att kontakta mig så hjälper jag dig att hitta en personlig lösning anpassad för dig och ditt företag.

Jessica Flodin